Pepper X: Seznamte se s nejpálivější chilli papričkou na světě

Jestli milujete chilli papričky a honíte se za těmi největšími pálivými zážitky, pak vám představujeme novou královnu mezi nimi – Pepper X! Pokud si myslíte, že už jste zažili to nejostřejší, co svět pálivých papriček nabízí, připravte se na šok. Ještě donedávna držela trůn pro nejpálivější papričku Carolina Reaper, ale Pepper X se dere do popředí a na stupnici pálivosti doslova exploduje.

Co je Pepper X zač?

Pepper X je dílem Eda Currieho, který stojí i za Carolinou Reaper. Tato nejpálivější chilli paprička světa nasbírala neuvěřitelných 3,18 milionu jednotek pálivosti na stupnici Scovilleho (SHU). Ano, to znamená, že si pálivost této papričky budete pamatovat opravdu dlouho! Pokud chcete lepší představu – běžná jalapeño má kolem 3 000 až 8 000 SHU. Už cítíte to pálení?

Jak chutná a jak přežít tu pálivost?

Takže, proč by si někdo dobrovolně dal něco tak extrémního? Kromě toho, že pálivé papričky často přinášejí příjemný adrenalinový zážitek, Pepper X má údajně bohatou chuť, pokud zvládnete onu smršť. Ale varování – není to pro slabé povahy! Jen malé sousto této papričky může přinést doslova pekelný zážitek. A rada na závěr? Mléko nebo jogurt – to jsou vaši nejlepší přátelé, pokud byste Pepper X chtěli ochutnat.

nejpálivější chilli papričky na světě

Pěstování nejpálivější papričky světa

Pokud vás fascinuje svět chilli papriček a uvažujete o tom, že byste si doma vypěstovali vlastní, tak vězte, že pěstování chilli papriček vyžaduje trpělivost, slunce a správnou péči. Ačkoliv Pepper X není zrovna paprička, kterou bychom doporučili začátečníkům, pokud se nebojíte výzev a chcete se chlubit skutečnou raritou, můžete to zkusit! Pěstovat nejpálivější chilli totiž není jen o zážitku při konzumaci, ale také o výzvě, jak takovou papričku vypěstovat.

Pokud si na pěstování chilli papriček netroufáte, nezoufejte. V Gaston Chilli papričky pěstujeme sami a připravujeme je s láskou bez chemických přísad. Vyzkoušejte naše pikantní chilli omáčky a další chilli pochutiny

Stupnice pálivosti: Kde končí běžné papričky a začíná peklo?

Jak se vůbec měří pálivost? Pálivost papriček se měří na Scovilleho stupnici. Tu vytvořil chemik Wilbur Scoville v roce 1912 a od té doby je standardem pro měření pálivosti papriček po celém světě. Jednotka pálivosti, neboli SHU, určuje množství kapsaicinu, což je sloučenina zodpovědná za onu palčivost. A teď se podržte – většina papriček, se kterými se běžně setkáte, jako je třeba jalapeño, se pohybuje mezi 2 500 a 8 000 SHU. Pro srovnání, Pepper X má až 3 180 000 SHU. To je rozdíl, který pocítíte hodně rychle!

nejpálivější chilli papričky na světě

Je Pepper X bezpečná?

I když nejpálivější papričky mohou být zábavou pro odvážlivce, není od věci si dávat pozor. Konzumace extrémně pálivých papriček, jako je Pepper X, může způsobit vážné zažívací problémy nebo dokonce šokové stavy. Takže, pokud máte slabší žaludek nebo s pálivými papričkami začínáte, doporučujeme začít pomaleji – jalapeño nebo habanero jsou dobrými startovacími papričkami.

Pepper X je paprička pro skutečné fajnšmekry, kteří milují pálivé výzvy a hledají extrémní zážitky. Pokud jste ten typ člověka, co si rád zkouší hranice svých chuťových pohárků (a odolnosti), pak je Pepper X přímo pro vás. Ale pozor, zkuste to s rozumem! 🌶️🔥

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz